Gerealiseerde projecten
1. Lebuinus
Het Lebuinuscomplex heeft een interessante geschiedenis. De appartementen die Wonen boven Winkels Deventer heeft gerealiseerd, zijn deels gevestigd op de plaats waar de eerste Aupingfabriek stond en deels op de plaats van het voormalige Sint Jozefziekenhuis.
In 1875 begon men in de Nieuwstraat met de bouw van een ziekenhuis. Het Rooms-Katholieke Sint Jozefziekenhuis werd gebouwd in Neorenaissancistische stijl met Neogotische details. Aan de binnenplaats bevindt zich onder andere een galerij, rondom de mooi aangelegde tuin. Dat Sint Jozef de beschermheer van het ziekenhuis was, blijkt ook uit het gebouw: een beeld van hem is prominent aanwezig op de voorgevel van het gebouw. Naast het ziekenhuis bouwde architect G.J. te Riele een zusterhuis en kapel. De Zusters van Liefde, oorspronkelijk uit Tilburg afkomstig, werkten vooral in het Sint Jozefziekenhuis, maar zij richtten ook een zogenaamde bewaar- en naaischool op. Ook boden zij hulp aan arme en zieke Deventernaren in de Bruynsteeg. De naam van deze steeg is overigens nog niet zo oud. Oorspronkelijk heette deze steeg Diefsteeg, maar in 1918 werd de naam veranderd. De buurtbewoners waren niet blij met de negatieve bijklank die de Diefsteeg had.
Opvang en hotel
In 1956 verhuisde het Sint Jozefziekenhuis naar de Louis Pasteurstraat en kreeg het oude gebouw een nieuwe bestemming: er kwam een opvang voor Indische Nederlanders, afkomstig uit Indonesië. Later heeft het dienst gedaan als gezinsvervangend huis. In 1998 wordt het gebouw verbouwd tot hotel. Het Gildehotel, onderdeel van de Sandton-groep, is een hotel dat van alle moderne gemakken voorzien is, in een monumentaal pand.
Spiraalbodems
De appartementen van Wonen boven Winkels in het Lebuinuscomplex staan ook deels op de plaats waar vroeger de fabriek van Auping stond. Deze fabriek begon in 1896 als smidse, maar doordat er op een dag per ongeluk staaldraad in een snijbonenmolen terecht kwam, ontstond het idee om spiraalbodems te maken. De beddenfabriek van Auping bestaat al jarenlang met veel succes in Deventer.
Appartementen en kamers
De elf woningen die Wonen boven Winkels verhuurt onder de naam Lebuinuscomplex, staan deels op de plaats van het oude Sint Jozefziekenhuis en deels op de plaats van de Aupingfabriek. Van de elf woningen zijn er zeven gelegen aan de Nieuwstraat, waar de entree veel herinneringen oproept aan de beddenfabriek. Er zijn diverse spiralen aangebracht. De andere vier woningen liggen aan de Tibbesteeg/Bruynsteeg. Hier bevinden zich ook 66 studentenkamers, die gebouwd zijn rondom gezamenlijke sanitaire ruimten en woonkamers.
2. Plas van Ten Winkel
In het midden van de Grote Overstraat vlakbij het complex De Binderij, ligt het complex Plas van ten Winkel. De negen appartementen en binnenhof zijn veilig afgesloten met een hekwerk bij de opgangen. Op de begane grond zijn een kapsalon en kledingwinkel gevestigd. Op deze locatie was al vanaf het begin van de 20e eeuw een hofje.
De naam Plas van Ten Winkel heeft zijn oorsprong in de bakkerij van Ten Winkel. Deze bakker stond in heel Deventer bekend om zijn specialiteit: rumtompoucen. Achter deze bakkerij lag een besloten hof. Plas heeft in deze context de betekenis van plaats. De kleine huisjes die oorspronkelijk achter de bakkerij lagen, waren bedoeld voor de armste inwoners van Deventer. Ze zijn grotendeels afgebroken in 1999. De huisjes die overbleven stonden in twee rijen. Deze rijen zijn aan elkaar vastgemaakt door middel van het bouwen van een poortgebouw. De entree van de huisjes kwam hiermee te liggen aan de Grote Overstraat.
Open voor publiek
De Stadshof die Wonen boven Winkels heeft gerealiseerd, is een oase van groen in de drukke binnenstad van Deventer. De bewoners hebben niet het alleenrecht op de rust, het groen en de schoonheid van het monumentale pand: op gezette tijden kunnen bezoekers een kijkje nemen in de Stadshof. Op één van de buitenmuren van de Plas van Ten Winkel is een gedicht aangebracht. De dichter Jilles Waagmeester liet zich voor zijn gedicht‘Stadshof’ inspireren door het wonen in de stad.
3. De Koning
Appartementencomplex De Koning aan de Pontsteeg 19 is een mooi voorbeeld van hoe samenwerking tussen ondernemers, gemeente en Wonen Boven Winkels tot een geslaagd ontwerp en uitvoering heeft geleid. Het resultaat is een appartementencomplex dat uniek is in de Deventer binnenstad.
De Koning is gelegen tussen de Lange Bisschopstraat, de Pontsteeg en het Lamme van Dieseplein (Striksteeg). Het complex bestaat uit 19 appartementen die erg divers van vorm zijn. De appartementen zijn gebouwd boven drie verschillende winkelpanden. Op het dak van één van die panden is een binnentuin met een plein gemaakt. Een vorm van wonen die doet denken aan de eeuwenoude hofjes die Deventer rijk is. Behalve het hele complex, zijn ook de woningen unieke bouwwerken. Hoogstaand afgewerkte appartementen met ieder een eigen identiteit. Oude historische panden zijn afgewisseld met smaakvol ontworpen nieuwbouw. ‘Je voelt je de Koning te rijk,’ noemde een bewoner van de Koning de sfeer die het appartementencomplex uitstraalt.
Koninklijk blauw
De appartementen die Wonen boven Winkels heeft gerealiseerd in De Koning, zijn door de architect zo ontworpen, dat ze zowel naar de straat als naar de binnentuin georienteerd zijn. De ontwerpers vonden de dakgoten en de kroonlijsten aan de panden een koninklijke uitstraling hebben, vandaar de naam ‘De Koning’. De Koninklijke kleur blauw, die de ingang van de appartementen aan de Pontsteeg kenmerkt, benadrukt deze uitstraling.
4. Hof van Adwaita
In het Hof van Adwaita zijn door Wonen Boven Winkels Deventer 21 appartementen en 3 atelierruimtes gerealiseerd. Dit hofje uit 19e eeuw heeft een interessante geschiedenis.
In 1873 werd op deze plaats een openbare HBS voor meisjes opgericht in het pand dat eerder bekend stond als School B. De eerste directrice van deze school was mevrouw A.E. Der Mouw-Zilliger. Het complex liep door van de Assenstraat naar de Kleine Overstraat. De zoon van de directrice, J.A. Der Mouw, was dichter.
Adwaita
J.A. Der Mouwwas bekend onder het pseudoniem Adwaita, wat ‘tweeheidsloos’betekent. Tussen de Assenstraat en de Kleine Overstraat lag een mooie ommuurde stadstuin. Deze tuin vormde een grote inspiratiebron voor het werk van deze dichter. In de Tweede Wereldoorlog werd dit pand door de Duitsers gevorderd. Het werd gebruikt door de Landmacht. In de kelder van het pand werden cellen gerealiseerd.
Dichtregel
Het Hof van Adwaita werd in twee fasen gerealiseerd. Aan het hofje, dat bereikbaar is via de Assenstraat, grenzen de monumentale gebouwen met 9 appartementen en 3 atelierruimtes. Bij de bouw van de appartementen zijn de historische elementen van zowel de binnenkant als van het hofje zelf bewaard gebleven, waaronder een gedeelte van de cellen uit de Tweede Wereldoorlog. In de kelders van het huidige Hof van Adwaita zijn nog de inscripties van de gevangenen te lezen. Op een van de buitenmuren is een dichtregel van Adwaita als muurschildering aangebracht: ‘k ben Brahman. Maar we zitten zonder meid.’ Deze zin is volgens kenners de samenvatting van de problemen waar Der Mouw in zijn leven mee worstelde: hij hield zich aan de ene kant bezig met Indische filosofie, maar aan de andere kant worstelde hij met alledaagse problemen.
5. La Poste
Appartementencomplex La Poste van Wonen boven Winkels Deventer is gevestigd in een oud postkantoor. De 26 appartementen vormen een interessant geheel met veel oorspronkelijke details.
Op de plaats van appartementencomplex La Poste stond lang geleden de Deventer tapijtfabriek. Deze werd gesloopt en in 1906 werd in de Nieuwstraat een nieuw postkantoor opgeleverd. Voor die tijd stond één van de grootste postkantoren in Deventer aan de Kleine Overstraat. Het pand aan de Nieuwstraat is een mooi voorbeeld van de zogenaamde postkantorengotiek. De bouwmeester van het project was de Rijksbouwmeester Cornelis Hendrik Peters. Hij besteedde veel aandacht aan de voor die tijd typische boogprofielen en dakkapellen. Het gebouw is tot op de dag van vandaag een Rijksmonument.
Driedimensionale puzzel
De buitenkant van La Poste is voor Wonen boven Winkels Deventer zorgvuldig gerestaureerd, terwijl de binnenkant volledig werd veranderd in een nieuwe eenheid met 26 woningen. Het lijkt een ingewikkeld geheel, maar de 26 appartementen vallen als een driedimensionale puzzel in elkaar en vormen één geheel met elkaar en de omgeving. In de centrale hal zijn de oude postloketten nog steeds te zien. Ook de woningtypen herinneren aan het oude postkantoor: de Koninklijke postzegels horen bij de grootste appartementen en de postzegels van een halve cent, een cent, anderhalve cent en twee cent horen bij de loketwoningen. Op de derde verdieping zijn de mooiste appartementen. Bij deze woningen horen de postzegels die ontworpen zijn door beroemde kunstenaars en wetenschappers. De centrale hal is behouden en vormt een binnenplaats voor haar bewoners.
6. De Binderij
De Binderij heeft een lange historie. In de loop der jaren waren er een bakker, slager, fotograaf en een magazijn van feestartikelen gevestigd. De langstlopende zaak was boekbinderij Klein Beernink.
Jan Klein Beernink kocht het pand in 1882. Hij begint er een boekbinderij met bijbehorende winkel. Hij gaat zelf met zijn gezin boven de zaak wonen. Jan Klein Beernink had zich gespecialiseerd in het zogenaamde handvergulden, het aanbrengen van bladgoud als tekst en versiering op boekenkaften. Het verkopen van boeken is slechts bijzaak. Naast het handvergulden en de verkoop van boeken, verkocht Klein Beernink ook snoep en schrijfwaren. Na 3 jaar brak er brand uit in de winkel, doordat een knecht een petroleumstel omgooide. De gehele winkel en een gedeelte van de bovenwoning brandden uit, maar Jan Klein Beernink laat het hele pand grondig opknappen en verbouwen.
Na de brand
Na de heropening is de winkel sterk gemoderniseerd. Het winkeloppervlak is dan nog steeds erg klein, 4 x 5 meter, maar de winkel heeft een grote winkelruit gekregen. Na de heropening was de indeling als volgt. Achter in de winkel een woonkamer die uitkijkt op een binnenplaats. Ook de keuken bevindt zich op de begane grond. Op de eerste verdieping zijn twee slaapkamers, waarvan de kamer aan de achterzijde een mooi uitzicht heeft op de Korte Bisschopstraat. Op de tweede verdieping bevinden zich ook twee slaapkamers, waarvan er één door Jan Klein Beernink werd gebruikt als werkkamer. Tot 2006 is de winkel in de Grote Overstraat blijven bestaan. Daarna verhuisde Klein Beernink naar de Bergweidedijk.
Vijf luxe appartementen
In 2007 realiseerde Wonen boven Winkels Deventer op deze plek een nieuw winkelpand met daarboven nieuwe woningen. De Binderij omvat vijf luxe appartementen met elk een eigen karakter. Het behoud van unieke details en de prachtige centrale ligging in het centrum van Deventer, maakt de Binderij tot een unieke plek om te wonen. Met de binnentuin en diverse terrassen en balkons is een sfeervolle locatie ontstaan. Beneden bevindt zich de winkel La Kemme Lingerie.
7. De Looierij
Midden in de binnenstad, vlak bij het complex De Koning, ligt De Looierij. Je komt binnen via een opgang aan de Pontsteeg. De vier appartementen kijken uit op de Pontsteeg of de Broederenstraat.
Op deze locatie zat ooit een leerlooierij, waardoor Wonen boven Winkels geinspireerd werd tot de naam voor de appartementen. Bij de realisatie van de appartementen zijn uitstraling van het historische gebouw gecombineerd met het comfort van een moderne woning. Er is een ruimtelijke sfeer ontstaan doordat gebruik gemaakt is van hoogteverschillen.
Authentieke onderdelen
Hoewel de appartementen helemaal nieuw zijn, zijn de historische elementen van de oude panden niet geheel verdwenen. In Pontsteeg 28A zijn een aantal authentieke onderdelen uit de sloop weer hergebruikt, zoals de verdiepingstrap, glas-in-lood-raam, binnendeuren, wastafels en fontein. Dat verwerken van oude onderdelen probeert Wonen boven Winkels in elk project door te voeren. Onder de woningen is de schoenenwinkel Van Engelen te vinden.
8. Deken Doyshuis
In het complex Deken Doyshuis verhuurt Wonen boven Winkels Deventer prachtige appartementen met een monumentale uitstraling. In de voormalige koekbakkerij zijn een aantal verwijzingen naar de laatste domheer van het kapittel Deventer.
Rond 1566 woonde op deze locatie Deken Doys, de laatste deken van de Lebuinuskerk. Hij was de laatste domheer van het kapittel Deventer. In 1591, aan de vooravond van de reformatie, vertrok Deken Doys uit de stad. Over de periode tussen 1591 en 1603 is weinig bekend. In 1603 startte Jan Evertz Cloppenburg een drukkerij in het pand. Ook heeft het pand lange tijd dienst gedaan als koekbakkerij: in 1887 verbouwde Steven Klopman Baerselman het huis tot koekbakkerij. Het bedrijf was erg succesvol, want in 1881 werd Klopman Baerselman hofleverancier. Ook na zijn dood heeft het bedrijf nog vele jaren bestaan, tot . Hierna stond het pand leeg tot het in 1968 werd gesloopt.
Oude gevelmuur met glas
Nadat er op de plek van de voormalige koekfabriek jarenlang een grote leegte was, kwamen er in 2007 plannen om deze plek op te vullen. In het nieuwe complex werd op de begane grond winkel- ruimte gerealiseerd en op de eerste verdieping 6 appartementen, die verhuurd worden door Wonen Boven Winkels Deventer. Twee omliggende monumentale panden werden grondig gerestaureerd en het Deken Doyshuis was een feit. Een onderdeel van het Deken Doyshuis is een oude gevelmuur, die overeind wordt gehouden door een staalconstructie. Door een glazen paviljoen van een verdieping hoog te bouwen, blijft deze muur zichtbaar. Dit geeft het pand een rustieke uitstraling en maakt het wonen op deze locatie erg bijzonder.
Herinnering aan Deken Doys
De gevelsteen van het huidige Deken Doyshuis is een herinnering aan de oude Deken. Hij is erop afgebeeld met een zak met beddengoed, terwijl hij de deur in Deventer achter zich dicht trekt. Hierbij is in het Latijn een spreuk geschreven: ‘Ite, missa est’. Dit betekent ‘Gaat, de mis is voorbij’. Volgens kenners verwijst deze spreuk naar de reformatie.
9. De Keijzer
De Keizer is een nieuw pand, dat geheel in oude stijl is gebouwd. Oude elementen zijn door de architect in het ontwerp verwerkt. Het oorspronkelijke pand stamde uit de 17e eeuw en is hele lange tijd een hotel geweest.
Het oorspronkelijke pand is vele jaren in handen geweest van de familie Duijm. Zij runden daar op huisnummer 7-9 hun hotel, ‘Het wapen van Utrecht’. Bij de Deventer bevolking stond dit hotel echter bekend als ‘Hotel Duijm’, mede doordat op de gevel geschreven stond: ‘Hotel Café Restaurant Stalling Duijm en co.’ Dit hotel was tot het einde van haar bestaan in 1956 erg geliefd in Deventer en omstreken. Het was erg herkenbaar door het dubbele terras en de gestreepte markiezen boven de ramen aan weerszijden van de entree. In het hotel werden in die tijd ook verkopingen gehouden en achter het hotel konden bezoekers en kooplieden hun paarden stallen.
Paardenwissel
Doordat ‘Hotel Duijm’ over grote stallen beschikte, werden er postpaarden gewisseld: paarden die er al een lange rit op hadden zitten, werden gewisseld voor paarden die nog fris genoeg waren om de postkoets te trekken. In latere tijden werden de paardenstallen achter het hotel gebruikt als rijwielstalling. Nadat ‘Hotel Duijm’ was overgenomen door de families Mulder en Hofman, werd in een gedeelte van het pand een boekwinkel gerealiseerd. Boekwinkel Centaur verhuisde in 1956 naar de Brink, toen het hotel werd opgedoekt. Er kwam een sportwinkel in het oude hotel.
Nieuwbouw naar oude stijl
Na de sloop van het 17e eeuwse pand ontwierp architect Hans Haverkamp uit Gouda een nieuw gebouw op deze locatie. Hij heeft ervoor gezorgd dat het nieuwe pand een aantal kenmerken heeft die het oorspronkelijke pand ook had. Het nieuwe pand heeft een vergelijkbaar volume als het oude pand. Ook de dubbele kap, die ‘Hotel Duijm’ zo kenmerkte, is in het nieuwe ontwerp teruggekeerd en de nieuwe lijstgevel is gebouwd naar het voorbeeld van het oude hotel. In mei 2010 was ‘De Keizer’ klaar. Het complex met 15 appartementen en een winkelruimte op de begane grond kijkt uit over De Brink.
10. Maansteeg
Het appartementencomplex dat gelegen is in de Maansteeg, is eind 2010 opgeleverd. Het appartementencomplex, genoemd naar het straatje, heeft een geweldige ligging en monumentale uitstraling. In het pand zijn zes appartementen gerealiseerd ten behoeve van clienten in de jeugdzorg. Op de begane grond is kantoorruimte gerealiseerd voor Pactum.
De Maansteeg is een van de sfeervolle straatjes tussen de Brink en de Bergkerk. De geschiedenis van de panden aan de Maansteeg loopt ver terug. Tussen de Maansteeg en de Bergstraat liep vroeger een doorgang naar het huis op Brink 26. Dit pand werd destijds Die Seventeerne genoemd en de doorgang deed dienst als achter in- en uitgang. Ook werden de ruimtes in de Maansteeg gebruikt als stal. In de 16e eeuw leidde het steegje naar kleine huurhuisjes die bij Die Seventeerne hoorden, waar in een van de huisjes een bakker woonde. Deze inpandige huurhuisjes zijn afgebroken om plaats te maken voor andere bebouwing.
Atelier
Na de Tweede Wereldoorlog heeft in het pand het restauratie- en conserveringsatelier ‘De Manenstegell’ gezeten. In 2009 ging dit atelier eruit en kwam het pand in handen van Wonen Boven Winkels Deventer. Er zijn zes zelfstandige appartementen gebouwd, van elk ongeveer 45 m2 en met een of twee slaapkamers. Op de begane grond is een grote kantoorruimte voor Pactum, een instelling voor jongerenwerk en jeugdzorg. De renovatie is in het najaar van 2010 afgerond.
11. Le Garage
Wat dit project in de Engestraat interessant maakt is de opgave van nieuwbouw naast en gecombineerd met de renovatie van een Rijksmonument. Zorgvuldigheid is vereist, maar ook een gezonde dosis lef om iets te maken wat weer een paar honderd jaar kan blijven staan. Het programma bestaat uit 5 appartementen en ruim 700 m2 winkelruimte. Het project is medio 2013 opgeleverd.
Verleden
In 1918 werd de basis voor de huidige bebouwing gelegd. De Deventer architect J.D. Postma ontwierp een geheel nieuwe garage (later garage Boeve) waarvoor alle bestaande bebouwing werd gesloopt. Alleen het beeldhouwwerk van de poort uit 1670 werd verwerkt in een nieuw gebouwde poort, die op dezelfde plaats werd opgericht, alleen een drietal meters achter de rooilijn. In 1960 was het garagebedrijf vertrokken en werd het complex door de eveneens Deventer architect H. Roebers verbouwd tot winkel. De binnenplaats werd overbouwd, zodat het huidige beeld ontstond met een groot plat dak. De poort werd afgebroken en de onderdelen werden door de gemeente Deventer opgeslagen. In 1991 is deze bij de entree naar de Prinsenplaats aan de Golstraat herbouwd. De winkel kreeg aan de Engestraat een nieuwe pui, op de verdiepingen werd de blinde beplating aangebracht die de oude gevels aan het zicht onttrokken. Boven de winkel leiden de resten van de voormalige huizen sindsdien een spookbestaan. Het naastgelegen monumentale pand, met fraaie klokgevel, hoort ook bij de ontwikkeling en is van oorsprong een groot middeleeuws woonhuis. Karakteristieke elementen worden hier waar mogelijk behouden.
Samenwerking
Toen It’s failliet ging in 2011 en de enorme winkelruimte leeg kwam te staan keek iedereen met argusogen wat er met de panden zou gaan gebeuren. De ingrepen uit met name 1969, toen de pui op de verdiepingen werd gebouwd, zijn velen al jaren een doorn in het oog. Zo ook WBWD, die hier potentie zag voor een geclusterde ontwikkeling waarbij woningen aan weerszijden in de Engestraat konden aanhaken, maar ook woningen in de Nieuwstraat en de Bagijnenstraat.
Wat Deventer bijzonder maakt zijn mensen die ook in economisch mindere tijden durven door te pakken en te investeren. Met Vincent Projects zijn de panden in 2012 aangekocht. WBWD met de focus op de woningen, Vincent Projects met de focus op de commerciële ruimte. Beide partijen hebben samen de partners voor het bouwteam gekozen en het ontwerp gemaakt. Ook de realisatie is in nauwe samenwerking vormgegeven. Kenmerkend voor de samenwerking is een duidelijk gezamenlijk doel en vertrouwen over en weer. Het resultaat is een mooie toevoeging aan de Deventer binnenstad.
12. Het Pakhuis
Het pand aan de Bokkingshang 3 is eind 2011 aangekocht door WBWD. In dit voormalig pakhuis worden op de verdiepingen 2 appartementen en 2 maisonnettes gerealiseerd. Op de begane grond is ruimte voor een commerciele functie.
De Bokkingshang is de straat naast de oprit naar de Wilhelminabrug over de IJssel. De plek was oorspronkelijk een havenkade waar haring werd opgehangen om gerookt te worden tot bokking; vandaar de naam. Mogelijk dat in de toekomst deze haven in enige vorm weer wordt teruggebracht, wat de aantrekkelijkheid van deze locatie nog verder zou vergroten. In de Middeleeuwen bevond zich hier een van de waltorens van de stadsmuur. In 1999 werden de resten van een 15e eeuws rondeel opgegraven.
WBWD heeft dit voormalige pakhuis omgebouwd tot 4 ruime woningen op de verdiepingen en een commerciele functie op de begane grond.
13. De Heraut
14. Grote Overstraat 17: Toegang Stadshof
In 2016 heeft WBWD het pand aan de Grote Overstraat 17 aangekocht. Op de verdiepingen is in 2017 een appartement opgeleverd, welke wordt ontsloten via het complex Plas van Ten Winkel. De begane grond moet op termijn de functie van toegang tot de Stadshof krijgen. Meer informatie hierover is te vinden op www.stadshof-deventer.nl.