Wie krijgt de opbrengst van zonnepanelen op de huurwoning?
De opbrengst van zonnepanelen op een huurwoning kan een aantrekkelijke manier zijn om energiekosten te verlagen en bij te dragen aan duurzame energieopwekking. Echter, wie de opbrengst van de zonnepanelen ontvangt, hangt af van de afspraken die gemaakt zijn tussen de huurder en de verhuurder.
In veel gevallen is het de verhuurder die beslist over het plaatsen van zonnepanelen op het dak van de huurwoning. Als de verhuurder de investering doet, is het gebruikelijk dat de verhuurder ook de opbrengst van de zonnepanelen ontvangt. Deze opbrengst kan vervolgens op verschillende manieren worden verdeeld. Soms wordt de besparing op de energiekosten gedeeltelijk doorberekend aan de huurders, bijvoorbeeld door een lagere huurprijs of een vaste korting op de energierekening.
Als huurder kunt u ook zelf voorstellen om zonnepanelen te laten plaatsen. Hiervoor heeft u uiteraard toestemming nodig van de verhuurder. In gevallen waar de huurder de investering doet, is het gebruikelijk dat de huurder de volledige opbrengst van de zonnepanelen ontvangt. Het is belangrijk om alle afspraken hierover schriftelijk vast te leggen, zodat er geen misverstanden ontstaan over wie recht heeft op de energiebesparingen.
Mag u zonnepanelen plaatsen op uw huurwoning is een belangrijke vraag in dit verband. U heeft altijd toestemming nodig van de verhuurder om zonnepanelen te installeren, omdat dit een aanzienlijke wijziging aan de buitenkant van de woning inhoudt.