Voor huurwoningen in Nederland is het verplicht om een energielabel te hebben. Dit energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van de woning en varieert van A++++ (zeer energiezuinig) tot G (zeer energie-inefficiƫnt). Het energielabel is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een belangrijke indicator voor huurders die willen weten wat hun toekomstige energiekosten kunnen zijn.

Verhuurders zijn verplicht om bij de verhuur van een woning een geldig energielabel te overhandigen aan de nieuwe huurders. Dit geldt niet voor beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet of volgens een provinciale of gemeentelijke monumentenverordening. Een label moet beschikbaar zijn op het moment dat de woning te huur wordt aangeboden. Het ontbreken van een energielabel kan resulteren in boetes voor de verhuurder. Het energielabel blijft 10 jaar geldig, waarna het vernieuwd moet worden.

Een energielabel zegt dus iets over de energiezuinigheid van de woning, waarvoor de verhuurder investeringen heeft gedaan. Dus een energielabel kan invloed hebben op de huurprijs die een verhuurder vraagt voor een woning.