Een energielabel is wettelijk verplicht voor alle huurwoningen in Nederland. Dit label geeft inzicht in de energiezuinigheid van de woning en varieert van A++++ (zeer energiezuinig) tot G (zeer energie-inefficiënt). Als een huurwoning geen energielabel heeft, is de verhuurder in overtreding van de wet en kan dit verschillende gevolgen hebben.

Ten eerste kan de verhuurder een boete krijgen opgelegd door de overheid. Het ontbreken van een energielabel bij de verhuur van een woning is een overtreding van de regelgeving en kan leiden tot financiële sancties. Verhuurders zijn verplicht om een geldig energielabel te overhandigen aan nieuwe huurders op het moment dat de woning te huur wordt aangeboden.

Daarnaast kan het ontbreken van een energielabel problemen opleveren bij de verhuur of verkoop van de woning. Potentiële huurders of kopers willen weten hoe energiezuinig de woning is om een weloverwogen beslissing te kunnen maken. Zonder energielabel kunnen zij afhaken, wat de verhuurbaarheid of verkoopbaarheid van de woning kan verminderen.

In de meeste gevallen zal een huurwoning al wel een energielabel hebben, maar kan het zijn dat een verhuurder nog investeringen moet doen om van energielabel D naar C te gaan met een huurwoning. Dit kan onder andere betekenen dat de isolatie moet worden verbeterd, er dubbel glas moet worden geplaatst of energiezuinige verwarmingssystemen moeten worden geïnstalleerd.