Barbecueën op het balkon van een huurwoning kan een leuke manier zijn om van het buitenleven te genieten, maar er zijn enkele regels en voorschriften waar u rekening mee moet houden. In veel gevallen staat de verhuurder of de woningcorporatie het gebruik van een barbecue op het balkon toe, mits dit op een veilige manier en zonder overlast gebeurt. Het is belangrijk om te controleren of er specifieke bepalingen zijn in uw huurcontract of in de regels van het appartementencomplex over het gebruik van barbecues.

Veiligheid is een belangrijk aspect bij barbecueën op het balkon. De brandweer adviseert, vanwege de overlast en de mogelijkheid tot het ontstaan van koolmonoxide in uw woning, geen gebruik te maken van een barbecue op een balkon. Doet u dit wel? Zorg ervoor dat de barbecue stabiel staat en niet te dicht bij muren of andere brandbare materialen wordt geplaatst. Gebruik bij voorkeur een elektrische of gasbarbecue, omdat deze minder rook en vonken produceren dan een houtskoolbarbecue. Houd altijd een blusmiddel, zoals een brandblusser of een emmer water, binnen handbereik voor het geval er iets misgaat. Zeker wanneer uw balkon voorzien is van houten vlonderplanken is voorzichtigheid geboden en een elektrische barbecue aan te raden.

Daarnaast kan het nuttig zijn om uw buren op de hoogte te stellen van uw barbecueplannen, zodat zij zich kunnen voorbereiden op eventuele rook of geur. Dit helpt om conflicten te voorkomen en zorgt voor een goede verstandhouding met uw buren.

Naast het gebruik van een barbecue op uw balkon, zijn er meer zaken waarvoor het goed is om uw huurcontract en regels te checken, zoals wanneer u graag zonnepanelen op het balkon wil plaatsen. Voor het installeren van zonnepanelen heeft u meestal toestemming nodig van de verhuurder.