De verantwoordelijkheid van de verhuurder bij overlast door een huurder hangt af van de situatie en de ernst van de overlast. Over het algemeen is de verhuurder verplicht om te zorgen voor een veilige en leefbare woonomgeving voor alle huurders. Wanneer een huurder overlast veroorzaakt, kan de verhuurder actie ondernemen, vooral als de overlast herhaaldelijk voorkomt en de huurder de huisregels overtreedt.

De verhuurder kan bijvoorbeeld een waarschuwing geven, een bemiddelingsgesprek organiseren of, in ernstige gevallen, juridische stappen ondernemen om de overlast veroorzakende huurder te dwingen het gedrag te stoppen of zelfs uit te zetten. Het is belangrijk dat huurders overlast snel en consequent melden bij de verhuurder, zodat deze u kan informeren over de door u te nemen stappen, eventueel actie kan ondernemen om de situatie op te lossen én een overlastdossier kan opbouwen. Bij ernstige overlast waar direct actie voor benodigd is, kunt u contact opnemen met de Politie.

Wat valt onder overlast van een huurder is een belangrijke vraag om te beantwoorden. Elke vorm van overlast kan het woongenot van andere huurders aanzienlijk verstoren. Daarnaast is het relevant om te weten of burenoverlast strafbaar is.