Deventer binnenstad

Om verschillende redenen willen mensen in Deventer wonen. Iedereen die deze centraal gelegen en makkelijk bereikbare stad bezoekt, is onder de indruk. Vaak is dat op de eerste plaats al om de historische panden in de op 5 na oudste stad van ons land.
In de prehistorie was Deventer al een populair landbouwgebied, terwijl in de archieven te vinden is dat de monnik Lebuïnus er in 806 een gelijknamige kerk stichtte bij de oevers van de IJssel. Na de twaalfde eeuw werd Deventer een rijke Hanzestad en zijn vele middeleeuwse koopmanshuizen gebouwd, waardoor het wordt beschouwd als ‘het Leiden van het Oosten’. Voor mensen die in een huis of appartement willen huren in de Deventer binnenstad geldt dat er vele gerestaureerde middeleeuwse en negentiende-eeuwse huurwoningen zijn.

Winkelen in de binnenstad van Deventer

Deventer is een geliefde winkelstad, vanwege de historische panden in het centrum gecombineerd met een gevarieerd winkelaanbod. Naast de grote winkelketens zijn er in het Deventer centrum opvallend veel boetiekjes en originele winkels.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan gezellige winkeltjes met vintage en curiosa tot kunstvoorwerpen. En van bijzondere cadeaushops en concept stores tot chocolaterie’s of een enorme bordspellenwinkel. Populair zijn straten als de Walstraat of de Spijkerboorsteeg, goed voor urenlang origineel shoppingplezier.

Koopzondagen in 2019 in de Deventer binnenstad

Sinds enkele jaren heeft Deventer op de eerste zondag van de maand een koopzondag. Sinds 2019 zijn winkeliers er vrij in of zij ook de overige zondagen de deuren mogen openen. Een deel van hen is daardoor tegenwoordig elke zondag geopend. Daarnaast mocht er op de maandelijkse koopzondag altijd gratis worden geparkeerd, maar dat is in 2019 helaas afgeschaft.

Goedkoop parkeren in Deventer doet u hier!

Parkeren in het Deventer centrum kan tegen betaling in één van de parkeergarages. Vanzelfsprekend zijn ze niet gratis, maar wel voordeliger dan mensen uit grote steden gewend zijn. Dit zijn de gangbare parkeerlocaties

 • De Centrumgarage bij de Hema
 • De parkeergarage bij de Wilhelminabrug
 • Stationsplein (Leeuwenbrug)
 • De parkeergarage onder winkelgebied de Boreel
 • Parkeergarage Stadspoort (Binnensingel)
 • Parkeerstrook aan de Verzetslaan
 • Drie locaties die tegen het centrum aan liggen: de Beestenmarkt, de Sluisstraat en de Handelskade (bij hogeschool Saxion).

Langdurig en regelmatig parkeren in de binnenstad van Deventer? Dan kunt u bij ons een parkeerplaats huren. Wij hebben twee parkeergarages te weten aan de Bursestraat en de Prinsenplaats midden in het centrum van Deventer.

Ook gratis parkeren is mogelijk op 11 minuten loopafstand van het centrum

Er kan gratis geparkeerd worden op loopafstand van het centrum achter het Saxion tegen het spoor aan. Bekijk hier hoe u daar komt. Let op! Dit is een populaire plek om te parkeren, u zult dus vroeg aanwezig moeten zijn om een goede kans te maken.

Gezellige terrassen en leuke cafés en restaurants in Deventer

Deventer binnenstad heeft voor een middelgrote stad een groot horeca-aanbod. Er is voor elk wat wils: van restaurants met een Michelin-ster tot sushi-restaurants, all you can eat-estaurants en vanzelfsprekend cafetaria’s. Het grote stadsplein de Brink heeft een sfeer en statuur vergelijkbaar met het O.L. Vrouwenplein in Maastricht en heeft vele terrassen te bieden. Iets rustiger maar niet minder gezellig zijn de kleinere pleinen het Grote Kerkhof en de Nieuwe Markt

De populairste plekken om te lunchen zijn vooral op de Brink:

 • Restaurant St. Tropez
 • Restaurant FJ (Food & Joy)
 • Restaurant de Sjampetter

Daarnaast zijn rondom de Lebuïnuskerk twee relatief nieuwe populaire lunchplekken:

 • St. Maxime
 • Restaurant No. 11.

Als u een plek zoekt om te dineren, zijn er restaurants die verschillende malen top honderd-noteringen kregen van officiële keuringsinstanties zoals de Lekker Top 100:

 • Restaurant Boas (tevens Michelinster)
 • Restaurant Bouwkunde
 • Restaurant Chez Antoinette
 • Rafaele’s Foodbar

We noemen nog even 3 bijzondere horeca hotspots die op een loopafstand buiten het centrum liggen:

 • De Davo Brewpub op een steenworp buiten het centrum is het imposante onderkomen van het bekende lokale biermerk Davo en zeer geliefd bij bierliefhebbers en terraspubliek.
 • Fooddock, de trendy eetgelegenheid in een industriële setting en tevens de allereerste ‘foodhall’ buiten de Randstad.
 • Piknik ligt naast Fooddock en is een hippe zomerbar, pizzarestaurant en dansclub ineen.

Andere ‘must sees’ in de binnenstad van Deventer

 1. Meadow Deventer Stadsstrand: aan de oever van de IJssel is sinds 2019 een gezellig stadsstrand, voor een hapje en drankje of de vele activiteiten die de uitbaters organiseren.
 2. Het Bergkwartier: de middeleeuwse wijk met een tiental straten die Europees is onderscheiden door de prachtige renovatie. Elk jaar in december wordt in het Bergkwartier het drukbezochte Dickensfestival gehouden, vanwege de nostalgische sfeer van de straten. In deze wijk bevinden zich tevens veel huurwoningen.
 3. De vier musea: Museum de Waag op de Brink, het kasteelachtige waagpand uit 1528, biedt u lokale kunstschatten en doorlopende expositiethema’s. Verder treft u in het centrum nog drie kleinere musea: het Geert Groote Huis, het Speelgoedmuseum en het Charles Dickens Museum.
 4. Overdekt zwembad / kunstijsbaan De Scheg: beide genieten een bovenregionale uitstraling.
 5. Rederij Keur aan de IJssel: hier kunt u dagtochtjes maken over de IJssel met een mooie partyboot.
 6. Nabij Deventer bevinden zich verder de landelijk bekende publiekstrekkers als de sauna van Thermen Bussloo en Museum MORE voor moderne kunst in Gorssel.

Meer informatie over een huurwoning in de prachtige binnenstad van Deventer? Neem contact met ons op!

Beschikbaar
Actueel aanbod

Engestraat 13

Bekijk aanbod

Direct contact

Een vraag?
Hulp nodig?

Neem contact
met ons op!

0570 - 504 130

Contact