Binnenstad Deventer

Deventer door de eeuwen heen

Deventer is één van de oudste steden van ons land. Uit 806 stamt de eerste vermelding in de archieven over een kleine nederzetting langs de IJssel. De Angelsaksische monnik Lebuïnus speelde in de vroege Middeleeuwen een belangrijke rol in de historie van de stad. Vanuit de Wilpse polder stak hij per roeiboot de IJssel over om daar zijn kersteningwerkzaamheden voort te zetten. Hij bouwde een kleine houten kerk op de plek waar nu de Lebuïnuskerk staat, als beeldbepalend element in het silhouet van Deventer. Deventer is een prominente Hanzestad. Tussen de 12e en de 16e eeuw was de Hanze een samenwerkingsverband van kooplieden en steden. Het diende ter bescherming van de handel. Tijdens de Middeleeuwen kwamen er kooplieden uit heel Europa om deel te nemen aan de jaarmarkten. In deze periode is de huidige binnenstad ontstaan. Er zijn nog veel monumenten die herinneren aan de Hanze.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Deventer

Naast een veelvoud aan monumenten, biedt Deventer ook veel andere bezienswaardigheden. Op de eerste plaats de musea: het Historisch Museum De Waag, het landelijk bekende Speelgoedmuseum en het Geert Grote Huis. Daarnaast zijn er de jaarlijkse evenementen, zoals de Deventer Zomerkermis, het Internationale straattheaterfestival ‘Deventer op Stelten’ en De Deventer Boekenmarkt, de grootste boekenmarkt van Europa, het Humorfestival en rond kerst het Dickens Festijn. En Sinterklaas doet elk jaar op 5 december Deventer aan.

Levendige binnenstad van Deventer

Naast de festivals en evenementen in de stad, bieden ook de vele winkels, restaurants en cafés, de wekelijkse markt en de schouwburg genoeg afwisseling en gezellige uitgaansmogelijkheden. Dit alles zorgt voor een levendige binnenstad en fantastische plek om te wonen en te werken!

Actueel aanbod

Grote Overstraat 30F11 – groepsbezichtiging gepland, reageren nog wel mogelijk

Bekijk aanbod
Direct contact

Een vraag?
Hulp nodig?

Neem contact
met ons op!

0570 - 504 130

Contact