Private verhuurders moeten de komende jaren aan het werk met het verduurzamen van huurwoningen. Vanaf 1 april 2022 is er een subsidieregeling in werking gesteld om verhuurders te stimuleren te investeren in woningverduurzaming. Per woning is een subsidie van 6.000 euro beschikbaar welke is bedoeld voor verhuurders met maximaal 100 gereguleerde woningen. Dit is in te zetten voor minimaal twee maatregelen. Daarnaast is er ook subsidie beschikbaar voor energieadvies meldt de Rijksoverheid.

Waarom huurwoningen verduurzamen?

Verduurzaming heeft vele voordelen. Zowel voor de huurder als de verhuurder. Voor de huurder is het voordeel dat de woning waar de huurder woont erop vooruit gaat. Met bijvoorbeeld dubbel glas, betere kozijnen of andere isolatiemaatregelen, sluit men tocht en kou buiten. Verduurzaming kan voor de huurder het wooncomfort verhogen. Daarbij kan bijvoorbeeld een nieuwe warmtepomp ervoor zorgen dat de woning sneller en makkelijker opwarmt. Voor de verhuurder is het voordeel dat de kosten voor woning op lange termijn lager liggen. Het vervangen van materialen zorgt ervoor dat men latere gebreken en defecten voorkomt.

Wie kan wat aanpakken voor verduurzaming van de huurwoning?

Als huurder zijn er een paar dingen die men zelf kan oppakken om de woning te verduurzamen, die niet al te ingrijpend zijn. Denk hierbij aan kleine dingen als het gebruik van led lampen, het plaatsen van een tochtstrip en een waterbesparende douchekop. Echter kunnen deze ‘kleinere dingen’ wel een groot verschil maken, ook voor de energierekening.Als verhuurder is het mogelijk meer ingrijpende aanpassingen te doen aan de woning. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het plaatsen van dubbel glas, goed geïsoleerde kozijnen en eventueel een alternatieve warmtevoorziening. Ook het overgaan naar gasvrije oplossingen en het plaatsen van zonnepanelen zijn zinvolle oplossingen, die op de lange termijn voordelig werken. Het is hierbij aan de verhuurder om de huurder tijdig te informeren en betrekken bij dit soort plannen.

Verduurzamen huurwoningen door Wonen Boven Winkels Deventer

Wonen Boven Winkels Deventer heeft plannen om verduurzaming van huurwoningen aan te pakken. Wij streven ernaar om in de komende jaren al onze huurwoningen te verduurzamen en zo mogelijk de energielabels te verbeteren. Door de historische context van de binnenstad van Deventer is dit een flinke uitdaging, maar een die Wonen Boven Winkels Deventer graag aangaat.In 2022 hebben we een start gemaakt met het uitwerken van de verduurzaming. Hierbij kijken we naar woningen waarbij aanpassingen het hardst nodig zijn.

energielabel met getekend huisje

 

De ervaringen van huurders worden gevraagd en meegewogen in de plannen. Zij wonen tenslotte in de woning en we vinden het belangrijk dat onze huurders dit met plezier kunnen blijven doen. De huurders krijgen bericht zodra het complex waarin zij huren aan de beurt is voor verduurzaming.

Vragen over verduurzaming?

Heeft u na het lezen van dit artikel vragen over verduurzaming als huurder van Wonen Boven Winkels Deventer? Neem dan contact met ons op. Wij staan klaar om uw vragen te beantwoorden, met u mee te denken en samen tot de beste oplossingen te komen. Wij zijn te bereiken via telefoon: 0570-504 130 en via mail: info@wbwd.nl.