Voordat u op zoek gaat naar een huurwoning in de mooie stad Deventer, is het goed om u te beseffen dat u – naast het betalen van de kale huurprijs – meer kosten zult hebben. Deze kosten worden de woonlasten genoemd (ook wel bekend als vaste lasten). Dit zijn alle kosten die ontstaan wanneer u uw gehuurde woning betrekt, bóvenop het maandelijkse huurbedrag. Op deze manier rekent u eenvoudig uit of de huurprijs van de gewenste woning past bij uw financiële situatie.

Wat zijn maandelijkse woonlasten?

Zaken die onder de woonlasten (kunnen) vallen zijn onder andere de kosten die zijn verbonden aan..

  • .. de kale huur.
  • .. het individuele verbruik van water, elektriciteit en gas.
  • .. de servicekosten.
  • .. de gemeentelijke belastingen en heffingen die elk jaar in rekening worden gebracht door de gemeente voor algemene voorzieningen. Denk aan afvalstoffenheffing, rioolheffing en waterschapsbelasting.
  • .. verzekeringen die u moet afsluiten, zoals bijvoorbeeld de inboedelverzekering.
  • .. internet, televisie en telefonie.

Hoe worden woonlasten berekend?

De hoogte van de woonlasten van uw huurwoning, zijn afhankelijk van het type woning, de gezinssamenstelling, uw uitgaven, bezittingen en uw inkomen. De maandelijkse kosten zullen dan ook per persoon verschillend zijn. Zie hieronder per kostenpost hoe uw vaste lasten (gemiddeld gezien) worden berekend.

Kosten water, gas en elektriciteit

Zo is het verbruik van water, elektriciteit en gas afhankelijk van de grootte van uw huishouden en het type woning. In uw eentje verbruikt u natuurlijk minder dan wanneer u met twee of meer personen bent. Daarnaast betaalt u voor dit verbruik een voorschot. Aan het einde van het jaar worden de daadwerkelijke kosten verrekend met het betaalde bedrag. Heeft u meer betaald dan u heeft verbruikt? Dan krijgt u dit verschil teruggestort op uw rekening.

Hoogte servicekosten

Net als de kosten voor water, gas en elektriciteit, betaalt u de servicekosten in de vorm van een voorschot. De hoogte van dit bedrag vindt u in de berekening van de volledige huurprijs. Verbruik en voorschotten van het jaar 2019 worden begin 2020 berekend en verrekend met huurder.

Hoogte gemeentelijke belastingen en heffingen

Gemeentelijke belastingen en heffingen worden jaarlijks vastgesteld door de gemeenteraad en zijn per gemeente verschillend. Bereken de hoogte van deze belastingen en heffingen aan de hand van de lokale lasten calculator. U ontvangt een keer per jaar – meestal in januari – de aanslag voor de gemeentelijke belastingen. Deze aanslag kunt u in één keer betalen, of in termijnen. Is uw inkomen niet toereikend? Dan kunt u kwijtschelding aanvragen.

Woonlasten berekenen


De premiehoogte van de inboedelverzekering

Om uw spullen te verzekeren voor een eventuele brand of inbraak, sluit u een inboedelverzekering af. De hoogte van de premie hangt af van uw bezittingen en de waarde hiervan. Meestal ligt dit bedrag tussen de 10 en 25 euro per maand.

De kosten voor internet, televisie en telefonie

Afhankelijk van uw wensen, kiest u voor een provider die alles regelt rondom internet, televisie en telefonie. Op internet vergelijkt u eenvoudig diverse providers, zodat u een goed beeld krijgt van de maandelijkse kosten. Over het algemeen liggen deze kosten tussen de 20 en 65 euro per maand.

Bekijk het huuraanbod van Wonen Boven Winkels Deventer

Heeft u een berekening gemaakt van uw (verwachte) maandelijkse woonlasten? Bekijk dan direct ons actuele huuraanbod, wellicht zit uw droomwoning hier wel tussen! Heeft u nog vragen over de vaste lasten, of over andere zaken rondom huren? Bekijk dan onze pagina met veelgestelde vragen van huurders, of neem contact met ons op door te bellen naar 0570 – 504 130. U kunt ook mailen naar info@wbwd.nl.