De vaste lasten stijgen. Voor zowel kopers en huurders stegen bijvoorbeeld de gas- en stroomprijzen afgelopen tijd flink. Dit voelt iedereen in de portemonnee. Huurders komen hierdoor in het nauw en in sommige gevallen blijken de woonlasten onbetaalbaar. Maar wat moet u doen als u de huur betalen niet meer lukt? En als u een huurder bent bij Wonen Boven Winkels Deventer (WBWD), wat zijn dan uw mogelijkheden?

Wat te doen als de woonlasten onbetaalbaar worden?

De eerste stap als u een huurachterstand heeft, is deze zo snel mogelijk toch te betalen, geeft het Juridisch Loket aan. Als dit niet lukt, zijn er een aantal vervolgstappen die u dient te ondernemen. De eerste daarvan is om naar de verhuurder te stappen met uw situatie. Leg voor dat de lasten momenteel te hoog zijn. Wellicht komt de verhuurder tot een regeling waarbij u later betaalt.

Lukt het niet om binnen korte termijn het resterende bedrag te betalen? Spreek dan, indien mogelijk, met de verhuurder een betalingsregeling af. Het is daarbij belangrijk dat u eerst een berekening maakt van uw inkomen en vaste lasten en vervolgens een haalbaar betaalvoorstel doet. Vraag om schriftelijk bewijs van de betalingsregeling met de verhuurder. Hierin moet minimaal vermeld staan hoeveel u betaalt en per welke datum, daarnaast is het verstandig om te vragen naar de voorwaarden van de regeling en deze vast te laten leggen.

Vanzelfsprekend is het van groot belang dat u zich aan de gemaakte afspraken houdt, zoals het tijdig betalen van de lopende huur en de betalingsregeling. Als u zich niet aan de gemaakte afspraken/voorwaarden houdt, kan de verhuurder zelf extra kosten in rekening brengen of een deurwaarder inschakelen. Wanneer de achterstand overgedragen wordt aan de deurwaarder worden er incassokosten in rekening gebracht. Het bedrag wat u in beide situaties moet terugbetalen wordt daardoor hoger. Lukt het u niet om de betaalafspraken na te komen, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met uw verhuurder.

Ondersteuning van derden

Lukt het niet om een regeling te treffen met uw verhuurder of het afgesproken bedrag te betalen? Dan zijn er nog andere opties. Vraag bijvoorbeeld bij familie en vrienden voor een tijdelijke bijdrage aan de huur. Is dit geen mogelijkheid? Dan kunt u via de gemeente een lening aanvragen. Leg uw situatie voor bij uw gemeente, deze bieden kans tot een lening. Zo is het toch mogelijk om uw huur te betalen.
Rekenmachine met houten huisje

Hoe voorkomt u een huurachterstand?

Voorkomen is beter dan genezen. Hoe voorkomt u in deze tijden dat u een huurachterstand oploopt? En wat zijn uw rechten en plichten als huurder? Bij WBWD begrijpen we heel goed dat er soms onverwachte factoren opspelen. Toch hebben we een paar tips om deze zo ver mogelijk voor te zijn:

1. Zet jaarlijks alle abonnementen en contracten op een rij

Neem ieder jaar een vast moment om alle abonnementen en contracten onder elkaar te zetten. Open uw rekening en kijk waar maandelijks geld naartoe gaat. Van abonnementen voor mobiele telefoon, televisie en gas tot uw verzekeringen. Soms vallen afschrijvingen op die eerder ongemerkt bleven. Misschien betaalt u voor een streamingdienst, terwijl u inmiddels iets anders kijkt. Of loopt er nog een abonnement bij de sportschool waar u nooit komt. Door dit jaarlijks langs te lopen en abonnementen of contracten op te zeggen waar u geen gebruik meer van maakt, betaalt u alleen voor het nodige. Dit is gelijk een mooi moment om te kijken of het ergens anders goedkoper kan. Veel bedrijven geven hoge kortingen als je een abonnement/contract bij ze aangaat. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe energieleverancier, een ander mobielabonnement of een nieuwe verzekeraar. Als u dit jaarlijks doet, maakt dit op den duur een groot verschil in de vaste kosten.

2. Houd uw uitgaven bij

Kies ook een vast moment om uw uitgaven op een rijtje te zetten. Dit kan bijvoorbeeld goed aan het begin of juist aan het eind van de maand. Op deze manier ziet u waar het geld aan uitgegeven wordt en waar u eventueel op kan besparen. Geeft u bijvoorbeeld veel geld uit aan boodschappen, dan kan het u wellicht helpen om de aanbiedingen in de gaten te houden en bij verschillende supermarkten inkopen te doen of naar de markt te gaan voor het kopen van uw groente en fruit.

3. Ga na wat er verder speelt

Het kan voor komen dat u het overzicht in uw financiën verliest. Bijvoorbeeld door een onrustige thuissituatie of onrust op werk. Als de kosten en inkomsten niet tegen elkaar opwegen, weeg dan ook de omgevingssituatie mee.

4. Wacht niet tot het te laat is

Merkt u dat u de huur deze maand niet kunt betalen? Vermeld dit dan tijdig. WBWD is in de meeste gevallen bereid een regeling te treffen om u uit de brand te helpen. Voorkom dat kosten opstapelen en schulden worden. Wij helpen u makkelijker als het niet tot hoge schulden komt.

Hoe gaat WBWD om met huurachterstanden?

Werken met huurachterstanden is altijd maatwerk. Bij WBWD vragen wij u altijd tijdig naar ons toe te komen om samen te kijken naar een oplossing. Kunt u eenmalig de huur niet betalen door bijvoorbeeld een hoge rekening? Dan kijken we graag samen naar een andere mogelijkheid, zoals een betalingsregeling of een latere betaaldatum. Het hangt af van uw situatie of u hiervoor in aanmerking komt.

Heeft u structureel moeite om de huur te betalen? Dan denken we graag met u mee over de mogelijkheden binnen of buiten WBWD.

Gaat u een betalingsregeling met ons aan? Onthoud dan dat dit maar één keer per jaar mogelijk is. Om onze huurders te beschermen, mag u dit niet binnen een jaar opnieuw aanvragen. Voldoet u niet aan een betaling binnen de regeling? Dan vervalt deze per direct. Lees meer over betaalregelingen in onze blog.

Ondersteuning van andere initiatieven

Zodra u bij ons aangeeft wat uw situatie is, geven wij u advies over de opties die u heeft. Kijk ook eens bij het Budget Adviesbureau Deventer (BAD). Dit is een initiatief vanuit de gemeente dat u helpt als u geldproblemen heeft. Hier krijgt u professioneel advies en het is mogelijk een lening af te sluiten.

In bijzondere situaties is het mogelijk om te kijken bij Bijzonder Zorg Team in Deventer. Als er meer speelt dan alleen financiële strubbelingen is dit een plek waar u advies en hulp krijgt op persoonlijk vlak. Ook de Sociale teams in Deventer staan klaar om u in lastige situaties te ondersteunen. Themanieuws heeft een volledig overzicht van alle Sociale teams in Deventer.

Heeft u vragen of opmerkingen? WBWD staat klaar om te helpen

Heeft u na het lezen vragen of opmerkingen met betrekking tot dit onderwerp? Neem dan vrijblijvend contact op met onze medewerkers. Wij helpen u graag de antwoorden te vinden die u zoekt en kijken met u naar de mogelijkheden. We zijn telefonisch bereikbaar op maandag t/m donderdag van 8.30 tot 17.00 uur en op vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur op 0570 – 504 130. Of mail naar info@wbwd.nl en dan komen wij zo snel mogelijk bij u terug.