Huurwoningen zijn in te delen in twee categorieën: sociale huurwoningen en vrije sector huurwoningen. Sociale huurwoningen zijn beschikbaar voor mensen met een lager inkomen. Heeft u een te hoog inkomen, waardoor u niet in aanmerking komt voor een sociale huurwoning? Dan kunt u wellicht een kijkje nemen in het aanbod vrije sector huurwoningen in Deventer. In dit artikel vertellen wij meer over de voor- en nadelen van deze manier van huren.

Wat zijn vrije sector huurwoningen?

Vrije sector huurwoningen zijn woningen waarvoor geen huur-regulerende bepalingen gelden. Huurt u in de vrije sector? Dan betekent dit dat u een huurprijs betaalt die boven de sociale huurgrens ligt. Vanaf januari 2024 ligt de huurliberalisatiegrens op €879,66 per maand. Dat houdt onder andere in dat u bij een vrije sector huurwoning niet aanmerking komt voor huurtoeslag. Daarnaast bestaat er in dit geval geen maximale huurprijs en wordt er geen puntensysteem gehanteerd waarop de huurprijs gebaseerd wordt. Vrije sector huurwoningen kunnen worden verhuurd door woningcorporaties of particuliere verhuurders. Deze particuliere huurwoningen worden verhuurd zonder dat er een woningcorporatie bij betrokken is.

Vrije sector huurwoningen

 

Inkomenseisen vrije sector

Om in aanmerking te komen voor een vrije sector huurwoning in Deventer, zijn er geen standaard inkomenseisen. Verhuurders kunnen bijvoorbeeld als eis stellen dat u een aantal keer de maandelijkse huur als maandelijks inkomen moet hebben. Ook kan een verhuurder als inkomenseis stellen dat u bij een eenpersoonshuishouden een minimaal belastbaar inkomen heeft van €44.035,-,- bruto per jaar of bij een meerpersoonshuishouden €48.625,- bruto per jaar. Dit zijn de bedragen die de overheid heeft vastgesteld, waarbij u niet meer in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Dit is ook van toepassing is wanneer u een woning huurt in de vrije sector via WBWD.

Studiefinanciering wordt niet als inkomen gezien en telt dus niet meer voor uw toetsingsinkomen. Inkomen uit pensioen, PGB, uitkering en alimentatie wordt wel als inkomen gezien.

Benodigde documenten huurwoning vrije sector

Bent u geïnteresseerd in een huurwoning bij WBWD en voldoet u aan de inkomenseis? Reageer dan via de website op de woning. Wanneer u wordt ingeloot, ontvangen we graag een ingevuld belangstellendenformulier, aangevuld met de volgende documenten:

 • een kopie laatste inkomensspecificatie
 • een kopie van uw laatste jaaropgave(n)
 • een kopie werkgeversverklaring
 • een door uw huidige verhuurder of hypotheekverstrekker ingevulde verhuurdersverklaring of hypotheekverklaring
 • uittreksel Basisregistratie Personen met daarop uw woonverleden (BRP-formulier)

Hoe kan ik reageren op een huurwoning?

Bekijk ons actuele woningaanbod en reageer op de gewenste woning. 24 uur na publicatie van de woning wordt de volgorde van de kandidatenlijst bepaald op basis van een willekeurige loting. Vervolgens nemen wij telefonisch contact op met de ingelote kandidaten en plannen wij een bezichtiging in bij de betreffende huurwoning. Bent u ingeloot, heeft u de woning bezichtigd én aangeboden gekregen? Dan ontvangt u van ons een belangstellendenformulier welke u in moet vullen en samen met de gevraagde documenten aan ons retour stuurt. Aan de hand van deze documenten en een kennismakingsgesprek beoordelen wij of u in aanmerking komt voor de woning. Let op: dit houdt niet in dat u automatisch recht heeft op de woning. Wenst u meer informatie over onze procedure? Kijk dan op onze informatiepagina

Nieuw aanbod

Schrijf u in voor onze tip-mail en krijg direct bericht zodra een nieuwe woning beschikbaar komt.

De voor- en nadelen van de vrije sector

Het huren van een vrije sector huurwoning brengt een aantal voor- en nadelen met zich mee. Zorg ervoor dat u deze in overweging neemt alvorens u reageert op een vrije sector huurwoning, bijvoorbeeld bij WBWD.

Voordelen vrije sector huurwoning

 • Over het algemeen geldt dat vrije sector huurwoningen direct beschikbaar zijn.
 • U betaalt geen inschrijfkosten bij WBWD.
 • U hoeft niet jarenlang ingeschreven te staan als woningzoekende, u kunt direct reageren op actueel aanbod.

Nadelen vrije sector huurwoning

 • U kunt geen aanspraak maken op huurtoeslag.
 • Uw inkomen moet passen bij de huurprijs. Mensen met een lager komen dus niet in aanmerking voor woningen in de vrije sector.
 • De huurprijs van vrije sector huurwoningen ligt vaak hoger en kent geen maximale huurprijs.

Vragen?

Heeft u nog vragen over het huren van een vrije sector huurwoning in Deventer? Kijk dan eens op de pagina voor huurders, hier vindt u veelgestelde vragen over bijvoorbeeld welke vaste lasten en verzekeringen er komen kijken bij het huren van een woning in Deventer. Kunt u het juiste antwoord op uw vraag niet vinden? Neem dan gerust contact met ons op door te bellen naar 0570 – 504 130, of een mail te sturen naar info@wbwd.nl.