Huurwoningen zijn in te delen in twee categorieën: sociale huurwoningen en vrije sector huurwoningen. Sociale huurwoningen zijn geschikt voor mensen met een lager inkomen. Heeft u een te hoog inkomen, waardoor u niet in aanmerking komt voor een sociale huurwoning? Dan kunt u wellicht een kijkje nemen in het aanbod vrije sector huurwoningen in Deventer. In dit artikel vertellen wij meer over de voor- en nadelen van deze manier van huren.

Wat zijn vrije sector huurwoningen?

Vrije sector huurwoningen zijn woningen waarvoor geen huur-regulerende bepalingen gelden. Huurt u in de vrije sector? Dan betekent dit dat u een huurprijs betaalt die boven de sociale huurgrens ligt. Vanaf januari 2023 ligt de huurliberalisatiegrens op €808,06 per maand. Dat houdt onder andere in dat u bij een vrije sector huurwoning niet aanraking komt voor huurtoeslag. Daarnaast bestaat er in dit geval geen maximale huurprijs en wordt er geen puntensysteem gehanteerd. Naast vrije sector huurwoningen bestaan er ook particuliere huurwoningen. Deze woningen worden verhuurd zonder dat er een woningcorporatie bij betrokken is.

De voor- en nadelen van de vrije sector

Het huren van een vrije sector huurwoning brengt een aantal voor- en nadelen met zich mee. Zorg ervoor dat u deze in overweging neemt alvorens u reageert op een vrije sector huurwoning, bijvoorbeeld bij WBWD.

Voordelen vrije sector huurwoning

  • Over het algemeen geldt dat vrije sector huurwoningen direct beschikbaar zijn.
  • U betaalt geen inschrijfkosten bij WBWD.
  • U hoeft niet jarenlang ingeschreven te staan als woningzoekende, u kunt direct reageren op actueel aanbod.
  • Wonen Boven Winkels Deventer bepaalt zelf wie de woning toegewezen krijgt, waardoor de leefbaarheid wordt gewaarborgd.

Nadelen vrije sector huurwoning

  • U kunt geen aanspraak maken op huurtoeslag.
  • Uw inkomen moet passen bij de huurprijs. Mensen met een lager komen dus niet in aanmerking voor woningen in de vrije sector.
  • De huurprijs van vrije sector huurwoningen liggen vaak hoger en kent geen maximale huurprijs.
Vrije sector huurwoningen

 

Hoe kom ik in aanmerking voor een huurwoning van WBWD?

Om in aanmerking te komen voor een vrije sector huurwoning in Deventer, moet u bij een eenpersoonshuishouden een minimaal belastbaar inkomen hebben van €44.035,- bruto per jaar. Bij een meerpersoonshuishouden is dit €48.625,-. Voldoet u aan deze inkomenseis? Dan kunt u reageren op ons actuele woningaanbod via onze website. Vervolgens nemen wij telefonisch contact met u op en plannen wij een bezichtiging in bij de betreffende huurwoning. Bent u ingeloot? Dan ontvangt u van ons een belangstellendenformulier welke u in moet vullen en samen met de gevraagde documenten aan ons retour stuurt. Aan de hand van deze documenten beoordelen wij of u in aanmerking komt voor de woning. Let op: dit houdt niet in dat u automatisch recht heeft op de woning.

Heeft u nog vragen over het huren van een vrije sector huurwoning in Deventer? Kijk dan eens op de pagina voor huurders, hier vindt u veelgestelde vragen over bijvoorbeeld welke vaste lasten en verzekeringen er komen kijken bij het huren van een woning in Deventer. Kunt u het juiste antwoord op uw vraag niet vinden? Neem dan gerust contact met ons op door te bellen naar 0570 – 504 130, of een mail te sturen naar info@wbwd.nl.