Denkt u erover na om te verhuizen, maar twijfelt u nog tussen het kopen of huren van een woning? Deze overweging is begrijpelijk. Er zitten namelijk nogal wat voor- en nadelen aan het kopen van een huis, evenals aan het huren van een woning. Zo geeft het huren van een woning u wat meer vrijheid en kunt u gemakkelijker weer verhuizen. Kiest u ervoor om een huis te gaan kopen? Dan kunt u uw huis aanpassen naar uw wensen en bouwt u eigen vermogen op. Wij zetten alle voor- en nadelen op een rij, zodat u na het lezen van dit artikel een weloverwogen keuze kunt maken. Let er wel op dat u de tijd neemt om de juiste beslissing te kunnen maken.

Wat zijn de voor- en nadelen van kopen?

Wanneer het gunstig is om een huis te kopen, is afhankelijk van de huizenprijzen én de hypotheekrente. Als deze beide laag zijn kan het gunstig zijn om een huis te kopen. Let wel op: mensen zijn zich hiervan bewust en spelen hierop in. Huizen zijn over het algemeen hierdoor ook weer snel verkocht. Wees er dus snel bij!

Voordelen van kopen

 • U kunt uw woning verbouwen op zo’n manier dat deze geheel naar eigen wens en smaak is.
 • Kiest u voor duurzame en energiebesparende maatregelen? Dan kunt u zelf uw maandlasten verlagen.
 • Momenteel zijn de hypotheekrentes laag. Daarnaast zijn deze meestal aftrekbaar van de belasting, waardoor u een gedeelte van de betaalde rente terug kunt krijgen.
 • Wanneer u aflost op uw hypotheek en de waarde van uw huis stijgt, bouwt u eigen vermogen op. Ook als de waarde van de woning niet stijgt bouwt men eigen vermogen op.
 • U bepaalt bij een koophuis zelf hoelang u de hypotheekrente vastzet. Op deze manier weet u precies wat uw maandlasten voor een bepaalde periode zijn.
 • Is de waarde van uw huidige koopwoning gedurende de looptijd van uw hypotheek gestegen? Dan heeft u een overwaarde die u in kunt zetten voor uw nieuwe woning.
 • Aan het einde van de looptijd van uw hypotheek heeft u de volledige lening terugbetaald en is de woning écht in uw bezit. Zie de hypotheeklasten dan ook grotendeels als een investering.

Nadelen van kopen

 • Voor de kosten koper heeft u eigen geld nodig. Gemiddeld is dit zo’n 6% van de waarde van de koopwoning.
 • Verhuist u van een koophuis naar een ander huis? Reken er dan op dat het verkopen van uw huidige woning tijd en geld kost.
 • De kosten voor onderhoud aan uw woning komen geheel voor uw eigen rekening.
 • Als huiseigenaar krijgt u te maken met diverse belastingen en verzekeringen (bijvoorbeeld een opstalverzekering) waar u als huurder geen omkijken naar heeft.
 • Is de waarde van uw huidige woning gedaald? Dan loopt u het risico dat u bij de verkoop te maken krijgt met een restschuld.

Wat zijn de voor- en nadelen van huren?

Overweegt u om een woning te huren? Dan leest en hoort u vast vaak dat huren weggegooid geld is. Daar tegenover betaalt u zelf geen kosten aan onderhoud. Daarnaast biedt het huren van een woning u de mogelijkheid om snel weer te verhuizen. Wilt u verhuizen naar een andere locatie of heeft u grote reisplannen? Dan zegt u het huurcontract eenvoudig weer op.

Voordelen van huren

 • De kosten voor (groot) onderhoud zijn voor de verhuurder, wat betekent dat u zelf geen hoge kosten kwijt bent aan zaken als het aanschaffen van een nieuwe cv-ketel of het schilderwerk van de woning.
 • Bent u de woning en/of de locatie zat en verhuist u liever naar een andere plek? Dan zegt u het huurcontract vaak eenvoudig op.
 • Als huurder kunt u in aanmerking komen voor huurtoeslag. Dit is afhankelijk van uw inkomen en de huurprijs van de woning. WBWD heeft voornamelijk vrije sector woningen, het aanvragen van huurtoeslag is niet mogelijk.
 • U betaalt geen extra kosten voor diverse belastingen en verzekering waar u – bij het kopen van een woning – wel mee te maken krijgt.
 • Als huurder heeft u recht op huurbescherming, waardoor u niet zomaar uit uw woning kan worden gezet.
 • Wanneer de waarde van uw woning daalt, ervaart u hier zelf geen last van.

Nadelen van huren

 • De kans is groot dat de huurprijzen de komende jaren zullen blijven stijgen.
 • Bent u op zoek naar een huurwoning in bijvoorbeeld de Randstad, of andere populaire steden en gebieden? Dan krijgt u te maken met een gering aanbod van huurhuizen. Het risico wat u dan loopt, is dat u vaak lang moet wachten voordat u een woning toegewezen krijgt.
 • Wanneer u zelf uw huurwoning verbouwt, krijgt u deze investering vaak niet terug.
 • U bouwt geen eigen vermogen op via uw huurwoning.

De huurprijzen worden daarnaast ieder jaar verhoogd, waardoor uw maandlasten zullen stijgen.

Stel uw persoonlijke wensen vast voor u kiest voor een huur- of koopwoning

Vooral bij starters en mensen die al wat ouder zijn, speelt de vraag wat een logische volgende stap is, een grote rol. De keuze om een woning te kopen of te huren, is afhankelijk van een aantal factoren. Om te bepalen of u beter een woning kunt huren of kopen, is het verstandig om antwoord te geven op de volgende vragen. In alle gevallen geldt: vraag uzelf af wat uw persoonlijke wensen zijn.

1. Heeft u een stabiel inkomen?

Als u een huis zou willen kopen, dan moet u er wel zeker van zijn dat u – in ieder geval de komende dertig jaar – de lasten van de hypotheek kunt dragen. Ook wanneer u in de toekomst minder wilt gaan werken (bijvoorbeeld vanwege een kinderwens) moet u de hypotheek kunnen blijven betalen.

2. Komt u überhaupt in aanmerking voor een koopwoning?

Vraag een vrijblijvend en gratis adviesgesprek aan bij een bank of een hypotheekadviseur. Hij of zij berekent hoeveel u kunt lenen met uw inkomen(s). Wees u er daarnaast van bewust dat u eigen geld bezit om de kosten koper (k.k.) te kunnen bekostigen bij de aankoop van de woning.

3. Bent u zeker van de locatie waar u wilt gaan wonen?

Zou u (voor minstens 5 jaar) op de plek willen wonen die u op dit moment in gedachten heeft? Of vindt u het een fijn idee dat u snel en gemakkelijk weer kunt verhuizen naar een andere locatie? In het eerste geval past een koopwoning beter bij u. Wanneer u de laatste vraag met ‘ja’ heeft beantwoord, is het verstandiger om een woning te gaan huren.
Een huurcontract kunt u immers op een korte termijn weer opzeggen, terwijl het verkopen van uw koopwoning een hele tijd kan duren.

Welke rol kan WBWD hier in spelen?

Wanneer u erachter bent gekomen dat u beter een woning kunt gaan huren, dan kunt u meer lezen over de voordelen van een woning huren in de stad op onze website. Werp daarnaast een blik op ons actuele aanbod. Heeft u vragen over het huren van een woning? Bekijk dan onze FAQ pagina en neem voor meer informatie contact met ons op.
Daarnaast bieden wij ook een checklist aan voor het bezichtigen van een huur- of koopwoning, zodat u weet op welke punten u moet letten bij een bezichtiging.