Het is algemeen bekend dat Deventer een leuke stad is om te bezoeken. Uit alle uithoeken van het land komen mensen naar Deventer om de sfeer van deze Hanzestad een dag te proeven. Met het bruisende centrum gelegen aan de IJssel is het dan ook een uitzonderlijke plek.

Inwoners en buitenstaanders met hart voor de stad doen hard hun best om de authentieke aangezichten van Deventer zo goed mogelijk in stand te houden. De binnenstad pronkt: met haar statige panden, de vele monumenten en bezienswaardigheden die worden beschermd om de sfeer van de stad te behouden.

De historie van de stad

Deventer ligt in het zuiden van de provincie Overijssel, tegen Gelderland aan. De stad is een van de oudste steden van Nederland. De Daventre portu (de haven van Deventer) wordt al in een oorkonde uit het jaar 877 vermeld. In de stad vindt u onder andere het oudste stenen huis van Nederland, het oudste wandelpark en de oudste wetenschappelijke bibliotheek.

De stad is gesticht door missionaris Lebuinus. Hij stak destijds de IJssel over en begon met hout de bouw van een kerkje om de Saksen te bekeren. Op deze plek staat tegenwoordig de statige Lebuinuskerk.

In de loop der jaren is Deventer steeds verder uitgegroeid, tot de meer dan 80.000 inwoners die de stad tegenwoordig telt. Daarnaast omvat de stad inmiddels honderden rijksmonumenten en een aantal oorlogsmonumenten.

5 redenen om Deventer een bezoek te brengen

Natuurlijk kunnen we veel meer redenen opnoemen waarom Deventer zeker een bezoek waard is, maar we zullen het beknopt houden. Als u naar Deventer komt, zijn de volgende bezienswaardigheden het waard om een stop te maken:

1. De Lebuinuskerk

Aan het Grote Kerkhof, vlak naast de IJssel, is de Lebuinuskerk te vinden. De toren is in bezit van de gemeente en is op zaterdagen te beklimmen door gasten. Er is een gratis speurtocht en audiotour beschikbaar om meer over de kerk en haar verleden te leren.

2. De Brink

In het stadscentrum ligt De Brink. Dit plein is omringd door restaurants, cafés en op vrijdagen en zaterdagen gevuld met marktkramen. In de zomer is het goed vertoeven op de vele terrasjes en in de winter is de stad aangekleed met de mooiste verlichting. Waaronder een metershoge Scrooge, rendier en kerstbomen.

3. De Waag

Midden op De Brink is De Waag te zien. Het weeghuis, dat in 1528 is gebouwd, diende destijds als plek waar handelaren hun waar brachten en door ijkmeesters gewichten en inhoudsmaten toegekend kregen. Tegenwoordig wordt het pand ingezet als museum om de rijke geschiedenis van Deventer te kunnen verkennen.

4. Charles Dickens kabinet

Deventer staat onder andere bekend om het Charles Dickens festijn. Het is echter lang onduidelijk geweest waarom. Zoals Peter Sadler, de stadsomroeper van het Engelse Rochester in een gedicht beschreef, is Charles Dickens nooit in Deventer geweest. Waarschijnlijk wisten inwoners van Deventer rond zijn bestaan niet eens wie hij was. Het jaarlijkse festijn is bedacht door eigenaresse van een antiekwinkel aan de Walstraat met een liefde voor zijn boeken. Naast het jaarlijkse evenement is er tegenwoordig een Charles Dickens kabinet, waar meer te leren is over zijn leven.

5. De Wilhelminabrug

Aan de rand van het centrum, terug bij de IJssel, ligt de Wilhelminabrug. Deze brug vormt de verbinding tussen Gelderland en Overijssel. De brug is in april 1945 verwoest door het Duitse bezettingsleger, maar na de bevrijding volgens het originele ontwerp opnieuw opgebouwd. Vanaf de brug is de IJssel goed te overzien en kan men onder andere de Lebuinustoren en het stadsstrand goed zien.

 

Deventer vanaf het water gezien

Wat maakt wonen in Deventer zo leuk?

Naast alle bovengenoemde bezienswaardigheden, heeft de stad iets eigens. Er heerst een karakteristieke sfeer door de historische panden en de mensen zijn vriendelijk. Door de verscheidenheid aan onderwijs en werkgelegenheid is de stad een mengeling van vele culturen en mensen van verschillende leeftijden.

Daarnaast zijn alle nodige voorzieningen in Deventer te vinden. Van een binnenstad met veel horeca, winkels en boetiekjes, tot verschillende winkelcentra verspreid door de hele stad. Een station met meerdere perrons is vlakbij de binnenstad te vinden en de stad wordt gesierd door het vele aantal parken. Door de compactheid van de stad ligt veel op loopafstand. Ideaal voor een dagje winkelen in de Deventer binnenstad! De centrale plek in het land en de ligging aan de A1 zorgt ervoor dat men snel in andere steden of natuur kan komen.

Meer weten over wonen in de binnenstad van Deventer?

Benieuwd geworden naar het wonen in de stad? Voor vragen over Deventer en het wonen in de binnenstad kan altijd vrijblijvend contact worden opgenomen met WBWD. Daarnaast is het natuurlijk altijd een goed idee om eens een bezoekje te brengen aan de stad. Maak eens een prachtige stadswandeling door de binnenstad! Proef de sfeer en leer de omgeving kennen. Voor eventuele interesse kunt u het huurwoningaanbod bekijken.