Checklist huis bezichtigen
Checklist bij het bezichtigen van een woning
Gefeliciteerd! U komt in aanmerking voor het bezichtigen van een koop- of huurwoning via Wonen Boven Winkels Deventer (of wellicht een andere partij) of u bent zich al aan het oriënteren op een mogelijke bezichtiging. Naast het feit dat het bij een bezichtiging gaat om hoe een huis ‘voelt’, is het natuurlijk ook van belang om kritisch te zijn. U wilt immers wel terechtkomen in een woning waar alles in orde is en waar u zonder zorgen kunt gaan wonen en leven. Vandaar dat wij een speciale ‘checklist woning bezichtigen’ hebben opgesteld. Zo gaat u goed voorbereid op weg naar de bezichtiging van – uw wellicht toekomstige – huurwoning in Deventer. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.
Wanneer kom ik in aanmerking voor het bezichtigen van een huurwoning?
Via ons huuraanbod kunt u de woningen vinden die op dat moment te huur staan. Bij de woningen wordt onder andere vermeld hoe groot de woning is, hoe hij is ingedeeld, wat de totale huurprijs is, waar hij zich precies bevindt en welke voorzieningen er in de buurt zijn. Ga na of u voldoet aan de specifieke (inkomens)eisen die gesteld worden aan de huurwoning. Voldoet u aan de eisen? Dan kunt u ons via het reactieformulier laten weten dat u interesse heeft in de betreffende woning.
Naar aanleiding van deze reactie zullen we u telefonisch een aantal vragen stellen, zodat we na kunnen gaan of het een passende match is. Bij twijfel kan er een persoonlijk gesprek gepland worden. Zo niet, plannen we een afspraak met u in om de woning te bezichtigen. Wanneer er op het moment van reactie al een aantal bezichtigingen staan ingepland, nemen wij nog geen telefonisch contact op met andere geïnteresseerden. Wel sturen we u nog een mailtje met daarin de mededeling dat een bezichtiging op dat moment nog niet mogelijk is en we houden u per mail op de hoogte.
Wat moet ik weten over het bezichtigen van een huurwoning?
Een bezichtiging van een huis wil niet zeggen dat u direct akkoord gaat met het huren van de betreffende woning. Bij een bezichtiging draait het erom dat u het huis uitgebreid bekijkt en let op alle voor- en nadelen die de woning met zich meebrengt. Het is van belang dat u als potentiële huurder goed onderzoek doet naar de huurwoning waar u zich voor heeft ingeschreven. Het gaat er natuurlijk uiteindelijk om hoe de woning er in het echt uitziet en welk gevoel u hierbij heeft. Zijn de (slaap)kamers in het echt wel zo groot zoals ze lijken te zijn op de foto’s? Kortom: kloppen uw verwachtingen wel met de werkelijkheid?
Hoe kan ik mij voorbereiden op de bezichtiging?
Het is belangrijk om een datum te plannen waarop u voldoende tijd heeft om de huurwoning te kunnen bekijken. Neem echt de tijd om het huis uitgebreid te observeren en te inspecteren. Kunt u onverwachts toch niet langs komen voor een bezichtiging? Laat dit dan even weten. Het aangaan van een huurovereenkomst kan een belangrijke beslissing zijn in uw leven. Op alle vlakken moet de huurwoning dan ook goed en vertrouwd voelen. Ga niet alleen naar de bezichtiging: neem uw (eventuele) partner of familielid mee zodat u iemand bij u heeft die niet onbewust wordt geleid door emoties, maar de woning voornamelijk praktisch bekijkt. Neem het liefst iemand mee die ervaringen heeft op dit vlak en weet waar op gelet moet worden tijdens een bezichtiging. Vraag bij de verhuurder even na hoeveel personen u maximaal mee mag nemen. Stel van tevoren een lijstje op met vragen die voor u belangrijk zijn en die u echt niet wilt vergeten. Streep deze én onderstaande checklist af tijdens de bezichtiging, dat maakt het uiteindelijk voor u gemakkelijker om een definitief besluit te maken. Vraag – voordat u de woning gaat bezichtigen – eerst na welke termijn er geldt voor de toewijzing van de woning. Vergeet daarnaast niet om tijdens de bezichtiging foto’s te maken, zo weet u na afloop nog hoe die ene kamer er ook alweer uitzag. Neem ook een meetlint en/of een waterpas mee, zodat u alvast het een en ander kunt checken.
Hoe verloopt de bezichtiging?
Indien de woning leeg is, spreekt u samen met de verhuurder een datum en tijd af om elkaar te ontmoeten bij de betreffende huurwoning. Hierbij is het mogelijk dat de huidige huurder ook aanwezig is. De bezichtiging start allereerst met een rondleiding door het huis en de (eventuele) berging en/of parkeergarage. Tijdens de rondleiding vertelt de verhuurder het een en ander over de woning en is het aan u om de ruimtes uitgebreid te bekijken en vragen te stellen. De bezichtiging zal zo’n tien tot twintig minuten duren, afhankelijk van de grootte van het huis en het aantal vragen dat u heeft. Bij een groepsbezichtiging komen meerdere geïnteresseerden op hetzelfde moment kijken. Zorg ervoor dat u een goede en betrouwbare indruk achterlaat, WBWD kiest immers voor de kandidaat die in onze ogen het meest geschikt is.
Wanneer de woning nog wordt bewoond, kunt u zelf een afspraak inplannen met de huidige huurder. Wij zullen hier niet bij aanwezig zijn. Eventuele vragen die de huidige huurder niet kan beantwoorden, kunnen na de bezichtiging aan ons gesteld worden via de telefoon of per mail.
Waar moet ik op letten tijdens de bezichtiging van een huis? (checklist)
Nu u weet wanneer u in aanmerking komt voor een bezichtiging van een huis en hoe deze bezichtiging verloopt, is het tijd om u echt voor te gaan bereiden. Het belangrijkste is om niet direct weg te gaan dromen en te bepalen welk meubel waar moet komen. Kijk liever kritisch naar de voor- en nadelen van de betreffende huurwoning. Let op alle onderstaande zaken voordat u aan WBWD laat weten dat u interesse heeft (laat het ook weten wanneer u zich heeft bedacht):
1. De ligging en omgeving
Voldoet de buurt aan uw eisen? Is de woning centraal gelegen? Bevindt de woning zich in een rustige of juist levendige buurt? Welke voorzieningen zijn er in de buurt en welke niet? Denk hierbij aan zaken als:
- Winkels;
- Scholen;
- Parkeergelegenheid;
- Park(en);
- Openbaar vervoer;
- Uitvalswegen;
- Cafés en restaurants;
- Speelgelegenheid voor kinderen;
- Sportvoorzieningen.
2. Algemene staat
Bevindt de woning zich in een goede staat? Let hierbij op de volgende punten:
- Het schilderwerk;
- De kozijnen;
- Het dak en/of de dakgoot;
- De ramen en deuren;
- De eventuele aanwezigheid van lekkage of vochtplekken;
- De staat van het metselwerk en de voegen;
- De afwerking van het huis (vloeren, plinten, muren, hang- en sluitwerk).
3. Indeling
- Zijn er voldoende (slaap)kamers?
- Is er voldoende opbergruimte?
- Is de indeling naar uw wens?
- Is het woonoppervlak groot genoeg?
- Moet er iets worden verbouwd aan de woning?
4. Verwarming, elektra en isolatie
- Is er centrale verwarming in de woning?
- Werkt deze ook in alle ruimtes?
- In welk jaar is de cv-ketel/geiser/boiler geïnstalleerd?
- Is deze goed onderhouden?
- Welk energielabel heeft de huurwoning?
- Is de bedrading secuur aangelegd?
- Beschikt de woning over voldoende stopcontacten?
- Zijn de vloeren en muren geïsoleerd?
- Zit er in ieder raam dubbel glas?
5. Sanitair
- Wat is de algemene staat van de badkamer en het toilet?
- Hoe zit het met de ventilatiemogelijkheden?
- Werken alle kranen naar behoren?
- Hoe is de staat van de tegels en voegen?
- Zijn de voorzieningen in de badkamer voldoende?
- Is er een verwarming aanwezig in de badkamer?
6. Keuken
- Wat is de algemene staat van de keuken?
- Wat vindt u van de indeling van de keuken?
- Zijn het aanrecht en de tegels in een goede staat?
- Beschikt de keuken over voldoende voorzieningen? (koelkast, oven, magnetron, afzuigkap, vaatwasser, etc.) Of moet u deze zelf meenemen en/of aanschaffen?
- Is er voldoende opbergruimte aanwezig?
- Is er een aparte groep in de meterkast voor alle keukenapparatuur?
7. Het balkon
- Heeft de huurwoning een balkon?
- Is deze goed onderhouden?
- Is het balkon groot genoeg?
- Hoe is de ligging ten opzichte van de zon?
8. Overige voorzieningen
Daarnaast zijn er nog een aantal algemene zaken waar u op moet letten:
- Is het huis gehorig?
- Hoe zit het met de beveiliging van de woning? (sloten, alarm, rookmelders)
- Is er een schuur/berging toegewezen aan de woning?
- Beschikt de woning over zonwering?
- Is er asbest aanwezig in de woning?
- Hoe zit het met de afrekening van het waterverbruik?
- Wordt de woning gemeubileerd opgeleverd?
- Is er voldoende daglicht in de woning?
- Zijn er voldoende ramen en deuren die open kunnen?
- Hoe zit het met de servicekosten?
- Is het toegestaan om huisdieren te houden?
- Zijn er nog spullen van de vorige huurder die u kunt overnemen?
Zijn er bepaalde zaken niet in orde of naar wens? Kaart deze dan direct aan bij de verhuurder. Wees niet bang om vragen te stellen. Eenmaal thuis wilt u niet met een heleboel vragen blijven zitten.
Wanneer krijg ik te horen of de woning aan mij wordt toegewezen?
WBWD kijkt bij de toewijzing van een huurwoning onder andere naar huishoudenssamenstelling, inkomen en het huurderverleden. Zijn er meerdere kandidaten met gelijke geschiktheid, dan vindt toewijzing plaats door middel van loting.
Heeft u een voorlopige toewijzing ontvangen? Dan krijgt u ook een belangstellendenformulier toegestuurd. Deze betreft een acceptatieformulier en machtiging tot incasso. Hierin wordt ook vermeld welke documenten aangeleverd dienen te worden. Zodra wij alles binnen hebben, zullen wij de documenten beoordelen. Vervolgens laat WBWD u weten of de woning wel of niet aan u wordt toegewezen. Bij toewijzing zullen wij meteen een afspraak met u maken voor de oplevering van de woning. Tijdens de oplevering (op de eerste huurdag) lopen we gezamenlijk de woning door, waarna we een technisch rapport opmaken. Aan het einde van deze oplevering kunt u uw handtekening zetten onder de huurovereenkomst en ontvang u de sleutels van uw nieuwe woning. Op ons blog delen wij een gids waarin wordt beschreven waar u op moet letten bij het tekenen van een huurovereenkomst voor woonruimte.
Heeft u nog vragen, of wilt u meer informatie over het bezichtigen van een huis van WBWD? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 0570 – 504 130 of een mail te sturen naar info@wbwd.nl.