De vele evenementen in Deventer trekken jaarlijks honderdduizenden bezoekers vanuit het hele land. Dat komt mede door de rijke historie van deze Hanzestad. Hieronder ontdek je de 4 belangrijkste jaarlijkse evenementen in Deventer.

Rijke historie

Tijdens de middeleeuwen ontstond het Hanzenetwerk. Een netwerk van handelssteden. De handel bracht veel welvaart voor de Hanzesteden. Wanneer je Deventer ontdekt, kom je die welvaart overal tegen. Prachtige straatjes met prachtige gevels. Vaak gesierd met kenmerkende houten luiken. Leuk detail: Wonen Boven Winkels Deventer is gevestigd in de Pontsteeg. Ook zo’n typisch straatje waar de ene gevel nog mooier is dan de andere.

Deventer vormt door deze historie een prachtig decor voor verschillende jaarlijkse evenementen. Bezoek je zo’n evenement, neem dan ook even de tijd om Deventer te bekijken. Zo maak je er een dubbel uitje van.

1. Deventer op Stelten

Hou je van theater? Dan mag je dit evenement echt niet missen. Deventer op Stelten laat zich het beste omschrijven als een openluchttheater. Door de hele stad verspreid voert men diverse acts op. Even wat cijfers:

125.000 bezoekers per jaar
Meer dan 150 internationale acts
13 locaties in en rond de binnenstad
In 1997 was de eerste editie van Deventer op Stelten.

Het is een ongekend groot evenement vol spektakel, avontuur, spanning en vermaak.

Waar: Verspreid door de binnenstad van Deventer
Wanneer: 7 t/m 9 juli 2023
Entree: Gratis. Voor enkele specifieke voorstellingen zijn wel betaalde tickets nodig.

2. Dickens Festijn

Elk jaar in december verandert het centrum van Deventer in de magische wereld van Charles Dickens. Kruip in de huid van Queen Victoria, Scrooge, Oliver Twist, Little Nell en vele andere personages.
Tijdens het festijn komen 900 personages uit de boeken tot leven. Op elke hoek van de straat kun je ze maar zo tegenkomen. Jaarlijks bezoeken meer dan 150.000 mensen het evenement.

Waar: Verspreid door de binnenstad van Deventer
Wanneer: 16 & 17 december 2023
Entree: gratis

Een afbeelding van een man die verkleed is in het thema 'dickens'

3. Deventer Boekenmarkt

Deventer is een echte boekenstad. Eeuwenlang waren er een groot aantal drukkerijen en uitgeverijen gevestigd. En tot op de dag van vandaag vind je er talloze boekwinkels en antiquariaten. Lijkt het je wel wat om boven zo’n mooie winkel te wonen? Bekijk het huuraanbod in Deventer.

Tijdens de jaarlijkse boekenmarkt struin je langs ongeveer 850 verschillende kramen. De Deventer Boekenmarkt is dan ook de grootste boekenmarkt van Europa met jaarlijks zo’n 125.000 boekenliefhebbers.

Waar: Langs de IJsselkade en in de binnenstad
Wanneer: 6 augustus 2023
Entree: Gratis

4. Deventer Stadsfestival

Een geweldige line-up, een mooie omgeving en een en al gezelligheid. Dat is het Deventer Stadsfestival in een notendop. Het leek er even op dat het Stadsfestival dit jaar niet door zou gaan. Maar gelukkig was daar toch een geschikte locatie: het Rijsterborgherpark. Niet voor het eerst, want t/m 2019 stond het festival ook op deze plek.

Bezoekers gaan los op de muziek van onder andere Chef’Special, La Fuente, Boef, Bizzey, Jett Rebel en vele anderen. Ook voor kinderen is er van alles te doen overdag. Zelfs Woezel en Pip zijn weer aanwezig!

Waar: Rijsterborgherpark Deventer. Tegenover het station.
Wanneer: 15 juli 2023
Entree: Regulier € 45, t/m 17 jaar € 39 en VIP € 95

De evenementenstad Deventer

Hierboven staan de 4 populairste evenementen. Maar Deventer biedt nog veel meer. Denk aan de Deventer Schouwburg, het Koningsfestival, De Smaak van Deventer, Big Run Deventer en nog veel meer. In Deventer raak je niet snel uitgekeken.